Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vinařství Lahofer Dobšice u Znojma
Košňar, František ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Utíkalová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem práce byl návrh novostavby vinařského domu firmy Lahofer nedaleko obce Dobšice u Znojma. Na dané téma byla v předmětu AG32 zpracována studie, kterou práce rozvíjí a rozšiřuje o Dokumentaci pro stavební povolení a Dokumentaci pro provádění stavby. Stavba se nachází na mírně svažitém pozemku orientovaným na jih. Zadání stavebního programu počítá ve výrobní části s roční produkcí 500 000 lahví vína. Základní myšlenkou bylo vytvoření udržitelného kompaktního monobloku, který je materiálově i výškově dělen na části a tyto rozdíly jsou čitelné na fasádě. Výrobní část byla řešena s ohledem na provozní jednoduchost. Základním konstrukčním materiálem je dřevo. Cílem vytvořit takovou funkční dispozici, aby návštěvník mohl nahlédnout do samotné výroby, k barrique sudům, a dále aby byla stavba vizuálně spojena s vinicemi, aby byl z restaurace výhled na přilehlé vinice a přesto se návštěvník stále nacházel v srdci stavby. Došlo tak k vytvoření prosklené vstupní haly, která toto vše propojuje a vytváří základní prostor vinařství. Je to prostor, který poskytuje informaci o částech stavby daleko intenzivněji než budova jako celek. Byl kladen velký důraz na atmosféru a pocit, který si bude návštěvník pamatovat.
Bariková vína
Pavelicová, Kristýna
Diplomová práce s tématem Bariková vína se v teoretické části zabývá technologií výroby červeného vína od sklizně hroznů po školení vína. Následuje zrání vína ve speciálních sudech typu barrique, jejichž chemické složení je popsání stejně tak, jako jeho vliv na kvalitu vína. Dále práce popisuje chemické složení vína a biologicky aktivní látky v barikových vínech. Poslední kapitola teoretické části pojednává o metodách v analýze polyfenolických sloučenin. V praktické části je práce zaměřena na identifikaci polyfenolických sloučenin v barikových vínech ze sedmi vzorků vín a na sledování jejich změn v obsahu během extrakce dubových chipsů v etanolu. K detekci byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie v tandemu s hmotnostním spektrometrem.
Porovnání přípravků z vybraných druhů dřeva nahrazujících sudy typu barrique
Poništiak, Rudolf
Diplomová práce byla zaměřena na zhodnocení vybraných druhů dřevin sloužící jako náhrady za barrique sudy. Teoretická část byla zaměřena na výrobu sudů a chemické složení dřeva. Dále se zabývala nejčastějšími druhy dřev, které se používají k výrobě sudů a jejich alternativami v podobně dřevěných chipsů. Pro tento experiment bylo vybráno 8 druhů dřevin, které byly následně tepelně upravené na požadované stupně 110 ° C, 175 ° C a 200 ° C. Dřevěné chipsy byly aplikovány do vína odrůdy Ryzlink vlašský a po určitém čase vyluhování se sledovali změny ve víně. Spektrofotometrie byla využita ke sledování antioxidační kapacity, stanovil se obsah celkových polyfenolů ve víně. Na závěr byla provedena senzorická analýza.
Zrání vín v sudech barrique
Vencovská, Jana
Hlavním cílem této práce je objasnit problematiku zrání vín v sudech barrique prostřednictvím literární rešerše české i světové literatury. Barikové sudy jsou dřevěné sudy o objemu nejčastěji 225 l, které jsou ceněny pro své schopnosti zdokonalení organoleptických vlastností vína, které v nich zraje. Vliv na intenzitu a typ chutí a vůní, které barikový sud vínům dodává, má hned několik aspektů. Prvním z nich je kvalita a typ dřeva použitého na výrobu barikového sudu. Této problematice se věnuje první část této práce. Druhá část se zabývá historií výroby sudů barrique a popisuje jednotlivé výrobní procesy. Třetí část objasňuje vývoj chemického složení vína během zrání v barikových sudech. Speciálně se zaměřuje na význam taninů a kyslíku během zrání vína. Poslední část práce se věnuje problematice doby používání sudů, jejich čištění a přípravě k opětovnému použití a způsobům skladování prázdných a plných sudů.
Porovnání vín školených v různých sudech typu barrique
Čevela, Jakub
Diplomová práce se zabývá porovnáním vín školených v různých sudech typu barrique.V teroetické části jsou popsány druhy a původ dřeva, opracování dřeva a chemické látky, které se dostávají do vína během zrání. Praktická část se zabývá porovnáním dat ze spektrofotmetrické a chromatografické analýzy.
Vinařství Lahofer Dobšice u Znojma
Košňar, František ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Utíkalová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem práce byl návrh novostavby vinařského domu firmy Lahofer nedaleko obce Dobšice u Znojma. Na dané téma byla v předmětu AG32 zpracována studie, kterou práce rozvíjí a rozšiřuje o Dokumentaci pro stavební povolení a Dokumentaci pro provádění stavby. Stavba se nachází na mírně svažitém pozemku orientovaným na jih. Zadání stavebního programu počítá ve výrobní části s roční produkcí 500 000 lahví vína. Základní myšlenkou bylo vytvoření udržitelného kompaktního monobloku, který je materiálově i výškově dělen na části a tyto rozdíly jsou čitelné na fasádě. Výrobní část byla řešena s ohledem na provozní jednoduchost. Základním konstrukčním materiálem je dřevo. Cílem vytvořit takovou funkční dispozici, aby návštěvník mohl nahlédnout do samotné výroby, k barrique sudům, a dále aby byla stavba vizuálně spojena s vinicemi, aby byl z restaurace výhled na přilehlé vinice a přesto se návštěvník stále nacházel v srdci stavby. Došlo tak k vytvoření prosklené vstupní haly, která toto vše propojuje a vytváří základní prostor vinařství. Je to prostor, který poskytuje informaci o částech stavby daleko intenzivněji než budova jako celek. Byl kladen velký důraz na atmosféru a pocit, který si bude návštěvník pamatovat.
Enologie s použitím dřeva
Ryzí, Barbora
Tato bakalářská práce se zabývá použitím dřeva během výroby vína. Konkrétně poukazuje na možnost použití sudů a jeho alternativy. Teoretická část zahrnuje studie ohledně vlivu dřeva na charakter vína a formy jeho použití. Z alternativ dubových sudů se podrobněji píše o dubových deskách a chipsech, které byly rovněž použity i během experimentu. Práce se zabývá sudy barrique, včetně výběru dřeva pro jejich výrobu a následně samotnou výrobou. Je zde zaznamenán i rozdíl v jejich použití pro vína bílá a červená. Praktická část vyhodnocuje experiment s použitím dubových desek a chipsů do bílého Ryzlinku rýnského a červeného Cerasonu. V úvodu praktické části jsou samotné odrůdy krátce představeny, následně jsou zde zpracovány výsledky rozboru vín a senzorického hodnocení.
Vliv přípravků nahrazujících použití sudů typu barrique na parametry bílých vín
Benešová, Veronika
Literární část této práce pojednává o výrobě sudů barrique a jejich alternativách. Práce je zaměřena zejména na "chipsy". Dále jsou zde popsané faktory ovlivňující působení "chipsů" ve víně. Konkrétněji potom, jaký mají "chipsy" vliv na fermentaci v bílém víně. V neposlední řadě porovnání sudů barrique s "chipsy". Experimentální část byla založena na pokusu, kdy "chipsy" byly přidány do bílého vína odrůdy Malverína. Varianty se od sebe lišily okamžikem přidání (mošt, víno) a stupněm pálení "chipsů" (střední, těžké). Pro vyhodnocení pokusu proběhla senzorická analýza za účasti odborného týmu. Degustátoři hodnotili vzorky do 100 bodové hodnotící tabulky a taktéž do přiložené doplňují tabulky, kde byly hodnoceny specifické vlastnosti. V případě variant, kdy byly "chipsy" přidány do vína, byla navíc hodnocena určitá aromata. Stanovení antiradikálové aktivity bylo provedeno spektrofotometrickým měřením. Naměřené hodnoty ukázaly, že v případě přídavku "chipsů" do moštu byla antiradikálová aktivita nižší než u kontrolního vzorku, pravděpodobně díky kyslíku, který se do moštu dostal s dávkou "chipsů". U variant, kdy byly "chipsy" přidány do vína a následně zde 6 měsíců působily, měla antiradikálová aktivita stoupající tendenci. Pravděpodobně díky alkoholu, jehož přítomnost způsobila vyluhování vyššího množství fenolických látek, tedy antioxidantů Nejvyšší antiradikálovou aktivitu prokazoval vzorek se středně pálenými "chipsy".
Aromatické látky ve vínech školených v sudech typu barrique
Čevela, Jakub
Bakalářská práce se zabývá aromatickými látkami ve vínech školených v sudech typu barrique. V práci jsou popsány druhy dřeva slouţící k výrobě sudů barrique a rovněţ jsou zde uvedeny způsoby jeho zpracování. V závěru práce jsou popsány chromatografické metody stanovení aromatických látek ve víně.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 11 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.